Σάββατο, Δεκεμβρίου 31, 2005

King Kong: The gentleman...

Έχω να δηλώσω ότι το Independence Day είναι ταινιάρα! Πως μου'ρθε? Βλέποντας το King Kong θα καταλάβετε. Απορία: "Ήταν και το παλιό τόσο χάλια?!?". Να εξηγηθώ. Στο μυαλό μου οι ταινίες είναι ταξινομημένες (με αφαιρετική διάθεση) όπως φαίνεται στο Σχήμα 1.

Σχήμα 1


Για τις καλές είμαι ιδιαίτερα σαφής. Για τις κακές θα χρειαστεί ένας μικρός σχολιασμός.

Κακές ταινίες δράσης: Φορτωμένες με κάθε είδους εφφέ, είναι πολύ ωραίο να τις παρακολουθείς ως μία όμορφη εικόνα, μόνο που εγώ ταινία θέλω να δω όχι screen saver! Σενάριο... τι είναι αυτό? (βλ. Independence Day, Spiderman, King Kong κπα*)
Κακές teen movies: 4 λέξεις μόνο. Σεξ, κιτς, ηλιθιότητα, χαζοχαρούμενες καταστάσεις. (βλ. Not another teen movie, Dude where's my car κπα)
Κακές ταινίες κουλτούρας: Πιο κουλτούρα δε γίνεται. Το επόμενο στάδιο είναι ο θάνατος! Ταινίες που στο πρώτο μισάωρο απαγορεύεται να μιλήσουν οι ηθοποιοί. Στο δεύτερο μισάωρο το στόρι πάει πιο αργά και από πενηντάρι στην εθνική. Στο τρίτο μισάωρο απλά τελειώνει οι ταινία πάντα σε ανυποψίαστο χρόνο αφηνοντάς σε με την απορία: "τι θέλει να πει ο ποιητής?". (βλ. The son, μία γαλλική που πέτυχα στη ΝΕΤ κπα)
Κακές ταινίες αποτυχία: Ταινίες που απλώς έτυχε να γίνουν επειδή μάλλον έκατσε η φάση υπο συνθήκες βαρεμάρας εκ μέρους του σκηνοθέτη. Ή επειδή ο σκηνοθέτης είναι απλώς άσχετος και δε ντρέπεται να δώσει το τερατούργημά του στον κόσμο. (βλ. ταινίες που καλύτερα να μη τις μνημονεύει κανείς, κυρίως από τα 80s)

Ξέρετε όμως τι είναι πραγματικά εκνευριστικό στις κακές ταινίες? Το προφανές, το "μα γιατί? -γιατί έτσι μας βολεύει", τα κλισέ και γενικώς η κινηματογραφική αδεία.

Πιο συγκεκριμένα τώρα στην κακή ταινία δράσης King Kong. Να σημειώσω πως ότι θα αναφέρω δεν αποκύημα του μυαλού μου για να γίνω αστείος και ευχάριστος. Είναι όλα στη ταινία! Ξανθιά ηθοποιός θεάτρου έχει έναν θειο σαν πατέρα. Είναι γενικώς πολύ στενά συνεδεμένος με την πρωταγωνίστρια. Πολύ καλός ανθρωπάκος. Μεγάλος ηθοποιός που τον αδίκησε το σύστημα. Θιασάρχης. Πάντα ασχολείται (με ένα τόνο μελαγχολίας στα πλάνα) με το πως θα γίνει πιο καλός κωμικός. Δίνει κουράγιο στη ξανθιά κτλ κτλ κτλ. Τους κλείνουν το θέατρο ο θειος λέει στην ξανθιά να έχει πίστη στον εαυτό της και την κάνει για το Σικάγο. Δεν τον ξαναβλέπουμε. Και γιατί με παιδεύεις με τον θειο τόση ώρα τότε...? Η ξανθιά μένει στους πέντε δρόμους.

Ο Jack Black (αδίστακτος, ματαιόδοξος, κυνικός και σκηνοθέτης) μπαίνει σε καράβι με όλο του το επιτελείο και στο παρα πέντε το σκάει από την εταιρία του που τον κυνηγάει. Πάνε σε ένα νησί που δε τό'χει ούτε ο χάρτης που λέει και το τραγούδι να γυρίσουν ταινία, για το οποίο όμως οι φήμες μεταξύ των ναυτικών είναι σκοτεινές και μιλάνε για κατάρες κτλ κτλ κτλ. Το νησί είναι σε σχήμα κρανίου! Πιο κλισέ δε γίνεται!

Στο νησί υπάρχει ένα τοίχος γύρω γύρω που χωρίζει τη ζούγκλα από τους ιθαγενείς. Μπλα μπλα. Τους την πέφτουν οι ιθαγενείς, μερικοί σκοτώνονται, μερικοί ξεφεύγουν. Απαγάγουν όμως οι ιθαγενείς τη ξανθιά για να την προσφέρουν στον Kong. Ο καψούρης σεναριογράφος λέει: "Δε μπορώ να την αφήσω, θα πάω να τη σώσω! Όποιος θέλει ακολουθεί!". Ε, και πήγαν όλοι! Κλισέ!Πλησιάζουν και πάλι οι διασώστες στον τόπο του εγκλήματος. Χιλιάδες ιθαγενείς φωνάζουν ρυθμικά ...kong! ...kong! ...kong! ...kong! Φωτιές χύνονται, ένας πανικός γενικώς. Με το που σκάνε οι δικοί μας... Άφαντοι οι χιλιάδες ιθαγενεις! Γιατί έτσι μας βολεύει! Να φωνάξει κανείς τον Χαρδαβέλα να μας το εξηγήσει αυτό! Ο Kong την πήρε και την σήκωσε. Τους ιθαγενείς δεν τους ξαναβλέπουμε ποτέ!

Επόμενη σκηνή, μεταφερόμαστε στην ερωτική φωλίτσα του εργένη Kong. Ξυπνάει η ξανθομαλλούσα και διαπιστώνει πως κάνοντας ότι και στο θέατρο ο Kong την βρίσκει! Είναι "King" Kong και η παιδεία του στο θέατρο φάνηκε. Αν είναι αριστοκράτης ο άνθρωπος... ε, ο γορίλλας ήθελα να πω. Μετά λοιπόν από μία συγκλονιστική παράσταση της ξανθομαλλούσας που περιελάμβανε κωλοτούμπες, χορό και juggling (η αλήθεια είναι ότι η παράσταση αυτής ήταν πιο ενδιαφέρουσα, γιατί αν έβλεπε ο Kong τη ταινία King Kong θα πήγαινε να καταστρέψει το Hollywood και όχι τη Νέα Υόρκη), στο grant φινάλε είναι αυτή με ένα κλαδί αλά μπαστούνι και στηλώνει πάνω του. Δίνει μια λοιπόν το γοριλλάκι στο κλαδάκι και πάρτην κάτω αυτήν. ΧΑΧΑΧΑ το γοριλλάκι, ΧΑΧΑΧΑ. Έχει και χιούμορ τρομάρα του! Κι έτσι γεννήθηκε ο έρωτας ο μεγάλος...

Εν τω μεταξύ οι υπόλοιποι πέτυχαν το Jurassic Park στο δρόμο τους και είπαν να παίξουν με κάτι T-Rex, κάτι βροντόσαυρους κτλ. Εννοείται δεν έπαθαν τίποτα! Σε κάποια άλλη φάση πήδηξαν σε χαράδρα και σκάσαν κάτω. Πάλι δεν έπαθαν τίποτα! Τους την πέφτουν κάτι γιγάντιες κατσαρίδες κι αράχνες και σκουλίκια. Τον καψούρη τον έχουν ζώσει. Ένας ψιτσιρικάς που πρώτη φορά έπιανε αυτόματο στα χέρια του πυροβολεί προς το μέρος του. Κατσαρίδες εξοστρακίζονται προς πάσα κατεύθυνση αλλά ο καψούρης ούτε γρατσουνιά! Έλα τώρα...

Η ξανθιά το σκάει. Η αχάριστη! Ο Kong αφού απέδειξε πόσο άντρας είναι σώζοντας την από τρεις T-Rex, της έκανε σκηνή! Ναι, ναι, σωστά! Της κρατούσε μούτρα! Ε όχι κυρά μου να αφήσεις τον βασιλιά! Καμιά δεν παρατάει τον Kong! Επειδή όμως είναι υπεράνω και gentleman την πάει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού για να της δείξει το ηλιοβασίλεμα! Και εκεί αποκοιμήθηκαν... Λίγο πιο κάτω είναι και κάτι νυχτερίδες, τεράστιες εννοείται. Και ποιος σκάει μύτη στο πλάνο, ε? Ο καψούρης! Τώρα πως από το βάθος της χαράδρας με τις κατσαρίδες βρέθηκε στο πιο ψηλό βουνό, τι να πω! Μπράβο του! Μπράβο! Και πάλι μπράβο! Ξυπνάει λοιπόν την ξανθιά να φύγουν. Έλα όμως που ξυπνάει και το γοριλλάκι! Και πως το σκάνε? Όχι σκεφτείτε... Εδώ σας θέλω.

Αρπάζουν μία νυχτερίδα και πάνε! Τύφλα να έχει το Mission Impossible. Μπατέρνει κάπως η νυχτερίδα, τους ρίχνει στο νερό. Επόμενη σκηνή τρέχουν στη ζούγκλα! Ντόινγκ!

Με τα πολλά τον πιάνουν το γορίλλα και τον πάνε στη χειμωνιάτικη Νέα Υόρκη για καριέρα στη showbiz. Ο Jack Black γίνεται o Status Man of the Year. Στην πρεμιέρα ο Kong σπάει τα δεσμά γιατί τα πήρε που η ξανθιά που του βάλανε ήταν μούφα! Η κανονική βλέπετε σε μία κρίση ηθικής αρνήθηκε να πάρει μέρος σε αυτή την αποτρόπεα κοροϊδία! Βγαίνει λοιπόν το γοριλλάκι σεριάνι να την βρει. Όποια της έμοιαζε, την τσέκαρε και αφού δεν ήταν εκείνη έτρωγε σούτι! Κυριολεκτικά! Με τα πολλά τη βρίσκει και πάνε για πατινάζ κάπου ρομαντικά... Στο Central Park. Μακριά από το στρατό και το πλήθος. Μόνοι...

Ο στρατός όμως τον βρίσκει, χεε! Αυτός κλασικά ανεβαίνει στο Empire State Building, η ξανθιά πάντα μαζί εννοείται, χαζέυουν ξανά το ηλιοβασίλεμα και θυμούνται τα παλιά! Έπειτα κατεβάζει μερικά αεροπλάνα, τρώει όμως μερικές ύπουλες στη πλάτη και κάνει βουτιά στη 5th Avenue. Πάνω έχει μείνει η ξανθιά μόνη να κλαίει, όσπου εμφανίζεται αυτός! Ο καψούρης σεναριογράφος. Που τι να μας πει κι αυτός ο χεχλές τώρα που η γκόμενα έχει νιώσει τη βαρβατίλα!
Και για το τέλος Η Ατάκα για να πάμε όλοι σπίτια μας. Πάει ο Jack Black στο πτώμα και μαθαίνει ότι: "The planes killed him!". Σε μία κρίση διαφωτισμού λέει: "No! It was beauty that killed the beast!". Και απαντώ εγώ: -"Καλά την είχα ψιλιαστεί από την αρχή την καριόλα! Αυτή φταίει!".

Ρε δε μας παρατάτε!

*και πολλές άλλες

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kali xronia nik darge... prodoti!

Kollitouli me gies to blog....

Perimenw ta posts sou sto koumparoi.blogspot.com

bereniki είπε...

...ti na pw...den exw dei thn tainia kai sigoura meta thn kritikh sou de tha paw na th dw ka8oti ahdeiasa...thn kritikh pantws thn diabasa duo fores giati htan akrws gargalistiki-3ekardistiki kai super wow! to'xeis, to'xeis! den pas na deis kai to goodnight & good luck na mas peis ti leei? **