Έφαγα μερικές ώρες από τη ζωή μου, έκαψα το μυαλό μου, διάβασα οδηγίες, πειραματίστικα, έφαγα δύο σοκολάτες, βάρεσα αρκετές φορές με δύναμη την οθόνη και το πληκτρολόγιο, ξεφύσηξα, έβρισα, πρόλαβα να ακούσω το καινούργιο του Graham Coxon, των Streets, του Morrissey και το Inside In, Inside out των Kooks, ξαναξεφύσηξα, αλλά στο τέλος τα κατάφερα... Έφτιαξα το πρώτο μου enhanced podcast! Without sucking on dark mother's smokie tit (ή αλλιώς χωρίς να κάνω ούτε ένα τσιγάρο)! Και τώρα θα σας πω πως για να μην παιδεύεστε κι εσείς όπως εγώ.
First things first: Τι είναι podcast?
Όπως λέει η μαμά Apple: "Your favorite shows, to go." Τι είναι το iPod φαντάζομαι γνωρίζετε όλοι. Κι αν δεν γνωρίζετε τότε τι να πω? Πάρτε το ρόπαλό σας και επιστρέψτε στη σπηλιά σας... Ούγκ! Επίσης τι εστί broadcast ελπίζω πως επίσης γνωρίζετε. Αν όχι ανοίξτε κανά λεξικό. Βάλτε τα λοιπόν μαζί και voila! iPod+broadcast=podcast.
Τα podcast είναι αρχεία ήχου. Είναι ηχογραφημένες εκπομπές που μπορείς να κατεβάσεις στον υπολογιστή σου και να ακούσεις όποτε γουστάρεις. Υπάρχουν άπειρες κατηγορίες podcast που ανανεώνονται συνήθως εβδομαδιαία. Ειδήσεις, κωμωδία, μουσική, ενημέρωση, εκπαίδευση, τεχνολογία, αθλητικά, επιστήμη, ακόμα και podcast εκμάθησης ξένης γλώσσας. Έχω βρει και podcast με τίτλο "Learning Greek". Εδώ και μερικούς μήνες έχουν εμφανιστεί και video podcasts.
Τι χρειάζομαι για να ακούσω/δω ένα podcast?
Χρειάζεσαι έναν υπολογιστή (προφανώς), σύνδεση στο internet (επίσης προφανώς), το iTunes το οποίο είναι δωρεάν και καλό θα ήταν και ένα iPod, για να μπορείς να ακούς τα αγαπημένα σου podcast στο λεωφορείο πηγαίνοντας στη δουλειά, στο αυτοκίνητο, το γραφείο, την εξοχη...
Η διαδικασία είναι πολύ απλή και έχει ως εξής: Ανοίγεις το iTunes, κάνεις κλικ αριστερά εκεί που λέει Podcasts, κλίκ κάτω αριστερά εκεί που λέει Podcast Directory, επιλέγεις το podcast που σε ενδιαφέρει, κάνεις κλικ στο κουμπί subscribe και αυτό ήταν! Το πιο πρόσφατο podcast θα αρχίσει να κατεβαίνει στον υπολογιστή σου, και αυτό θα γίνεται αυτόματα κάθε φορά που υπάρχει νέο podcast. Φυσικά μπορείς να γραφτείς σε όσα επιθυμείς.
Ωραία όλα αυτά! Το enhanced podcast τι παραπάνω έχει από ένα απλό podcast?
Ένα podcast είναι απλώς ένα αρχείο ήχου. Ένα enhanced podcast έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά όπως π.χ. είναι χωρισμένο σε chapters που το καθένα έχει το τίτλο του ξεχωριστό artwork καθώς και link.
Now let's get technical!
Τι θα χρειαστείτε:
-το Chapter Tool Beta (Mac only)
-κλασικά, τελευταίες εκδόσεις του MacOSX, iTunes κτλ
-έναν XML editor (το TextEdit ή το Xcode είναι μια χαρά)
Σημείωση: Το ChapterTool απλά αντιγράψτε το κάπου. Δεν είναι απαραίτητο να μπει στα Applications. Κατα σύμβαση ας πούμε ότι το βάζετε στο Music.
Συστατικά ενός enhanced podcast:
-μουσική
-λόγια
-φωτογραφίες
-links
Έχετε λοιπόν ετοιμάσει/ηχογραφήσει το podcast σας με τον όποιο τρόπο. Αν δε βρίσκετε τρόπο το GarageBand είναι μία πολύ καλή λύση, αφού έχει και προεπιλογή για Podcast Project και επίσης μόλις το ολοκληρώσετε μπορείτε να το κάνετε κατευθείαν export στο iTunes (File -> Export to iTunes). Έχετε λοιπόν ένα mp3 διάρκειας ας πούμε 30 λεπτών, με τη μουσική του, τα λόγια του, όλα. Ωραία! Αυτό τώρα θα πρέπει να γίνει m4a!
Καταρχήν μην τρομάζετε! m4a σημαίνει MPEG-4 Audio. Η διαδικασία για να μετατρέψεις ένα αρχείο ήχου σε m4a είναι πολύ απλή.
-ανοίγετε τα Preferences του iTunes
-στο Advanced διορθώνετε τις ρυθμίσεις όπως στη φωτογραφία
-κάνετε δεξί κλικ πάνω στο τραγούδι στο Library του iTunes και επιλέγετε Convert Selection to AAC.
Αυτό ήταν! Έχετε το m4a σας! Προτείνω σε αυτό το σημείο να δημιουργήσετε ένα φάκελο π.χ. podcastfolder στο Desktop. Μέσα σε αυτόν δημιουργήστε ένα άλλο φάκελο artwork και βάλτε μέσα τις φωτογραφίες. Επίσης στο φάκελο podcastfolder βάλτε και το m4a που δημιουργήσατε.
Σημείωση: Η φωτογραφίες είναι καλό να είναι το πολύ 300x300 pixels. Όχι ότι αν είναι παραπάνω ή παρακάτω υπάρχει πρόβλημα. Απλά δεν έχει νόημα να είναι παραπάνω, αφού τόσο για το iTunes όσο και για το iPod είναι πολύ ικανοποιητική ανάλυση. Resize μπορείτε να κάνετε μία φωτογραφία μέσω του iPhoto. Επιλέγοντας την φωτογραφία και έπειτα File -> Export σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε το μέγεθος της φωτογραφίας. Για όσους χρησιμοποιούν Photoshop η επιλογή File -> Save as Web θα τους φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.
Όμορφα! Έχουμε εγκαταστήσει το Chapter Tool στο Music, έχουμε το φάκελο podcastfolder μέσα στον οποίο είναι ο φάκελος artwork με τις φωτογραφίες (ανάλυση το πολύ 300x300), έχουμε και το podcast ας πούμε ότι ονομάζεται podcast.m4a. Μας λείπει το τελευταίο συστατικό. Το XML αρχείο.
Extensible Markup Language (XML)
Ανοίξτε έναν κειμενογράφο. Προσωπικά προτίμησα το Xcode αλλά αν σας φαίνετε κάπως μπορείτε σαφώς να κάνετε τη δουλειά σας και με το TextEdit. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι το encoding. Θα πρέπει να είναι Unicode (UTF-8).
Παρακάτω είναι ένα sample του πως πρέπει να είναι το xml αρχείο.
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<chapters version="1">
<chapter starttime="00:00">
<title>Chapter 1 title</title>
<picture>1.jpg</picture>
<link href="http://www.ch1.com">Chapter 1 link</link>
</chapter>
<chapter starttime="01:00">
<title>Chapter 2 title</title>
<picture>2.jpg</picture>
<link href="http://www.ch2.com">Chapter 2 link</link>
</chapter>
<chapter starttime="02:00">
<title>Chapter 3 title</title>
<picture>3.jpg</picture>
<link href="http://www.ch3.com">Chapter 3 link</link>
</chapter>
</chapters>
Με το παραπάνω sample το podcast μας θα χωριστεί σε τρεία chapters όπου το πρώτο θα ξεκινάει στην αρχή του podcast, το δεύτερο στο πρώτο λεπτό και το τρίτο chapter στο τρίτο λεπτό. Κατά τη διάρκεια του πρώτου chapter θα εμφανίζεται η φωτογραφία 1.jpg και link για τη σελίδα www.ch1.com, αντίστοιχα το δεύτερο κ.ο.κ.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Ξεκινάτε το αρχείο γράφοντας:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<chapters version="1">
/*εδώ θα μπουν τα chapters*/
</chapters>
Στη συνέχεια τοποθετούμε τα chapters. Δεν υπάρχει περιορισμός για το πόσα chapters θα έχουμε. Κάθε chapter ορίζεται με τον εξής τρόπο:
<chapter starttime="00:00">
...
</chapter>
Το starttime ορίζει πότε θα αρχίζει το chapter*. Έστω ότι θέλουμε το chapter να αρχίζει στο 4ο λεπτό και 32ο δευτερόλεπτο, τότε θα πρέπει να γράψουμε:
<chapter starttime="04:32">
...
</chapter>
Το τέλος του κάθε chapter ορίζεται από την αρχή του επόμενου, κι αν είναι το τελευταίο τότε διαρκεί ως το τέλος του podcast. Έχουμε φτιάξει οπότε το chapter αλλά δεν του έχουμε δώσει τίτλο. Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να το ονομάσουμε "Tiki - Wiki and I". Τότε γράφουμε:
<chapter starttime="04:32">
<title>Tiki - Wiki and I</title>
</chapter>
Έστω τώρα ότι θέλουμε να φαίνεται συγκεκριμένη φωτογραφία (με όνομα phototiki.jpg) κατά τη διάρκεια του chapter. Η φωτογραφία όπως είπαμε προηγουμένως είναι στο φάκελο artwork. Καλό είναι να γραφτεί ολόκληρο το path του αρχείου της φωτογραφίας, διότι διαφορετικά εμένα μου παρουσίαζε κάποια προβλήματα. Οπότε γράφουμε:
<chapter starttime="04:32">
<title>Tiki - Wiki and I</title>
<picture>file:///Users/[yourusername]/Desktop/podcastfolder/artwork/picturetiki.jpg</picture>
</chapter>
Στην περίπτωση που θέλουμε να υπάρχει κάποιο link έστω στη διεύθυνση http://highfidelityshow.blogspot.com/, τότε γράφουμε:
<chapter starttime="04:32">
<title>Tiki - Wiki and I</title>
<picture>file:///Users/[yourusername]/Desktop/podcastfolder/artwork/picturetiki.jpg</picture>
<link href="http://highfidelityshow.blogspot.com/">WebSite</link>
</chapter>
Έτσι θα εμφανίζεται η λέξη WebSite, όπου κάνοντας κλικ πάνω της θα σας μεταφέρει στην ιστοσελίδα που έχει δηλωθεί προηγουμένως. Ομοίως ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα chapters και τα βάζουμε το ένα μετά το άλλο με τη σωστή χρονική σειρά.
Να πω πως τα πεδία <title></title>, <picture></picture> και <link href=""></link> μπορούν να παραληφθουν κατά βούληση. Αν δηλαδή θέλουμε να φτιάξουμε ένα chapter που να μην εμφανίζεται πουθενά παραλείπουμε το <title></title>. Αν πάλι δε θέλουμε να υπάρχει link παραλείπουμε το <link href=""></link>.
Σώστε το xml αρχείο στο φάκελο podcastfolder που δημιουργήσαμε προηγουμένως ως ας πουμε "podcast.xml". Τώρα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε το enhanced podcast με τη βοήθεια του Chapter Tool Beta.
Now is the time for Chapter Tool Beta
Ανοίξτε το Terminal (Applications -> Utilities -> Terminal). Πηγαίνετε ή αλλιώς πάντε στο φάκελο ChapterTool που είναι στο Music (cd ~/Music/ChapterTool). Για να εκτελέσετε το Chapter Tool πρέπει να δωθεί η εξής εντολή:
./ChapterTool -x [xml_file_name].xml -a [input_audio_file].m4a -o [output_audio_file].m4a
όπου [xml_file_name].xml, [input_audio_file].m4a, [output_audio_file].m4a τα αντίστοιχα αρχεία. Στο παράδειγμά μας η εντολή θα ήταν ως εξής:
./ChapterTool -x /Users/[yourusername]/Desktop/podcastfolder/podcast.xml -a /Users/[yourusername]/Desktop/podcastfolder/podcast.m4a -o /Users/[yourusername]/Desktop/podcastfolder/enhancedpodcast.m4a
Συγχαρητήρια! Το πρώτο σας enhanced podcast είναι έτοιμο. Βάλτε το να παίξει στο iTunes, δώστε το σε φίλους, ανεβάστε το στο blog σας...
*προφανώς το πρώτο chapter θα ξεκινάει στο 00:00
written by Zero
Featured Song: Dousk - Anagram
1 σχόλιο:
Πολύ χρήσιμα όλα αυτά... Αν όμως έχετε το iLife 06 τα κάνει όλα αυτά με πολύ πιο εύκολο τρόπο (μέσω Garageband).
Δημοσίευση σχολίου