Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2006

Είσαι έξυπνος? Τότε κοίτα μη κάνεις καμιά βλακεία

Ή αλλιώς η παραβολή του έξυπνου χρηματιστή. Ή αλλιώς beginners' guide to stock market. Μιλάει για το πως πολύ έξυπνοι άνθρωποι προσκολούνται στην ορθότητά τους αγνοώντας την πραγματικότητα. Και πάει κάπως έτσι...

Ήταν ένας πάρα πολύ καλός χρηματιστής. Ο καλύτερος στον κόσμο. Κάποια στιγμή λοιπόν σε μία του συνέντευξη τον ρώτησαν αν έχει σκεφτεί ποτέ να περάσει αυτή τη γνώση που έχει αποκτήσει μέσα από την εμπειρία του σε άλλους. Αυτός απάντησε πως σαφώς το είχε σκεφτεί αλλά ήταν αδύνατον να το περάσει σε άλλους. Τότε τον ρώτησαν γιατί, και αυτός τους είπε πως...

Κάποτε πήρε 12 από τους εξυπνότερους χρηματιστές που υπήρχαν και που πραγματικά είχαν γνώση σχετικά με τα χρηματιστήρια, τους οικονομικούς δείκτες κτλ κτλ. Πραγμάτικά πολύ έξυπνους ανθρώπους. Τους έδωσε λοιπόν από $2000 στον καθένα και τους ζήτησε να τα επενδύσουν όπως πίστευαν αυτοί καλύτερα.

Υπάρχει λοιπόν ο γενικός κανόνας στα χρηματιστήρια που όλοι ξέρουμε. Όταν μία μετοχή είναι πχ στα $100 και αρχίζει να πέφτει τότε καλό είναι να την ξεφορτωθείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να αποφύγεις μεγαλύτερη ζημιά. Αντίθετα, όταν ανεβαίνει καλό είναι να περιμένεις όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να πάρεις τα περισσότερα δυνατά κέρδη.

Όταν είσαι πολύ έξυπνος έχεις συνηθίσει στο να είσαι σωστός συνήθως και να έχεις δίκιο. Ακόμα κι όταν η πραγματικότητα σου δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν οι 12 πολύ έξυπνοι μαθητές του guru χρηματιστή ανέλυσαν τα δεδομένα, τους δείκτες, τα οικονομικά μεγέθη, τους εξωγενείς κοινωνικούς παράγοντες. Όλα! Επένδυσαν λοιπόν εκεί που ήταν βέβαιοι πως έπρεπε να επενδύσουν. Αντί όμως η μετοχή να ανεβαίνει από τα $100 που την είχαν αγοράσει, άρχισε να πέφτει. Έφτασε στα $90. "Έχω δίκιο", σκεφτόντουσαν, "θα ανέβει". Έπεσε στα $80. "Έχω δίκιο", σκεφτόντουσαν, "δε μπορεί, θα ανέβει". Έπεσε στα $60. "Έχω δίκιο", συνέχισαν να σκέφτοντε, "θα ανέβει". Έπεσε στα $45. Τίποτα αυτοί, το χαβά τους. Μέχρι που χρεωκόπησαν.

Είχαν τόσο μεγάλη πίστη στην εξυπνάδα τους που αρνιόντουσαν να δουν την πραγματικότητα και καθόντουσαν άπραγοι. Γι'αυτό όσοι είστε έξυπνοι εκεί έξω, όταν βλέπετε πως κάτι δεν δουλεύει αν και είστε σίγουροι πως το έχετε σκεφτεί σωστά και πως έχετε δίκιο, μήπως θα έπρεπε να κάνετε κάτι για να δουλέψει από το να φωνάζετε: "Δε μπορεί! Αφού έχω δίκιο. Δε μπορεί! Αφού έχω δίκιο. Δε μπορεί! Αφού έχω δίκιο"?

Featured Song: Joss Stone | Right To Be Wrong

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που ειμαι χαζήηηηη!!! τρα-λα-λα!!

:)

καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

#Giramondo: Ναι ε? Δε σου φαίνεται... :) Καλημέρα και σε σένα...